2011. november 26., szombat

Eszem-iszom

Ha valaki eddig aggódott, hogy mit eszem ebben a "távoli" országban, akkor azt hiszem, most minden kétséget eloszlatok. Figyelem, csak teli hassal ajánlom a post elolvasását!!!

Már régóta gyűjtögetem a fotókat, hogy meg tudjam mutatni a francia különlegességeket.

croque monsieur
Tartalette aux fraises
Elsőként kezdjük a kedvencemmel, az "epres tortácskával", tartalette aux fraises-zel. Ez tulajdonképpen egy gyümölcskosár, vajas keményebb tészta, könnyű vaníliás krém és rajta friss eper. Mennyei...
A második francia dolog a croque monsieur, ami egy melegszendvics, csak a franciák adtak neki egy mókás nevet. Annyiban különbözik a sima melegszendvicstől, hogy besamel mártás is van benne, így kicsit krémesebb, olyan mintha krémsajt is lenne benne. Majd otthon kipróbálom, hogy tudok-e ilyet csinálni. Itt sajnos nem tudok, mert se kenyérpirítóm, se sütőm nincs, mikróban meg szerintem nem lenne olyan fincsi.
krumplis pizza
sali krumplival
A francia konyha egyik furcsasága, hogy nagyon sok ételbe tesznek krumplit, és a legtöbb kaja mellé is adnak sült krumplit. Nem véletlenül hívják az amcsik "french fries"-nak a sült krumplit. A képen lévő saliban is volt krumpli, ami szerintem elég fura, nekem nem is ízlett annyira. Nemcsak a saliba, de a pizzákra is tesznek krumplit. Van Reims-ben egy pizzéria, ahol már többször vacsiztunk, ott is az étlapon lévő pizzák kb. 70%-án van krumpli. A pizzán jobban ízlik a krumpli, de azt hiszem nem fogom forszírozni otthon a krumplis pizza bevezetését.
macaron
Gondolom már sokan hallottak a macaronról, ami egy kis süti, a tésztája  kicsit ragadós és gondolom sok benne a tojásfehérje, úgyhogy van egy kis habcsók beütése is, krémmel van töltve. Nagyon sokféle ízben lehet kapni, és a különböző ízek különböző színekkel párosulnak. A pisztáciás például zöld, az epres pirosas, a csokis barna. Annyira nem szerelmesedtem bele, de azért néha megkívánom, meg az ára is azért visszatart attól, hogy mindennap macaront egyek. Lyonban ettünk bazsalikomos-epreset, az például nagyon ízlett.
Éclair au chocholat
Ha már az édességekről van szó, van még egy süti, amit eléggé szeretek, ez az éclair. Általában csokis és kávés ízben lehet kapni, és olyan íze van, mint a képviselő fánknak, belül krémmel van töltve. Ezt a képet a suliban csináltam, egyik nap ilyet is lehetett választani desszertként. De amit a pékségben vettem, az fincsibb volt, mint a sulis, mert abban igazi csokis krém volt, nem puding, mint a menzásban.
Szintén menzás fotó: rántott hal,
ratatouille-jal és kuszkusszal
Nem tudom hányan látták közületek a L'ecsó című animációs filmet. Ennek a mesének az eredeti címe Ratatouille, de a magyar fordítás sem áll messze az eredetitől. (Amúgy Remy el is készíti ezt az ételt a mesében:).) A ratatouille egy lecsószerű étel, amit a franciák magában és köretként is esznek. Annyi a különbség, hogy cukkinit is tesznek bele. Finom, majd szerzek egy receptet, hogy kipróbáljam én is.

egy párizsi sajtbolt kirakata
Első reggelim, kétféle sajt, baguette
és paradicsom + a párizsos bögrém :)
Zárásképp pedig következzenek a sajtok, amik itt külön fogásként szerepelnek az étlapon. A menzán is lehet mindig legalább kétféle sajtból választani, mi általában előételként esszük, de a franciák akár zárásként/"desszertként" is fogyasztják. Az első egyedül töltött reggelin én is sajtot ettem, hogy megadjam a módját. Bár a franciák nem nagyon esznek ilyesmit reggelire. Legtöbbször édeset esznek, ha jól tudom. A hotelekben is édeset adnak reggelire: croissant-t, pain au chocolat-t (csokival töltött péksütit), lekvárt és baguette-et. Ja és ha esetleg van is valami sós, mondjuk sajt, akkor sincs hozzá zöldség. Lyonban például a díszítésnek szánt paradicsomot loptam el, hogy legyen valami zöldség a szenyómhoz.
Még van jó pár kép a tarsolyomban, úgyhogy ha lesz időm, akkor írok még a kajákról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése