Ha valaki eddig aggódott, hogy mit eszem ebben a "távoli" országban, akkor azt hiszem, most minden kétséget eloszlatok. Figyelem, csak teli hassal ajánlom a post elolvasását!!!
Már régóta gyűjtögetem a fotókat, hogy meg tudjam mutatni a francia különlegességeket.
|
croque monsieur |
|
Tartalette aux fraises |
Elsőként kezdjük a kedvencemmel, az "epres tortácskával", tartalette aux fraises-zel. Ez tulajdonképpen egy gyümölcskosár, vajas keményebb tészta, könnyű vaníliás krém és rajta friss eper. Mennyei...
A második francia dolog a croque monsieur, ami egy melegszendvics, csak a franciák adtak neki egy mókás nevet. Annyiban különbözik a sima melegszendvicstől, hogy besamel mártás is van benne, így kicsit krémesebb, olyan mintha krémsajt is lenne benne. Majd otthon kipróbálom, hogy tudok-e ilyet csinálni. Itt sajnos nem tudok, mert se kenyérpirítóm, se sütőm nincs, mikróban meg szerintem nem lenne olyan fincsi.
|
krumplis pizza |
|
sali krumplival |
A francia konyha egyik furcsasága, hogy nagyon sok ételbe tesznek krumplit, és a legtöbb kaja mellé is adnak sült krumplit. Nem véletlenül hívják az amcsik "french fries"-nak a sült krumplit. A képen lévő saliban is volt krumpli, ami szerintem elég fura, nekem nem is ízlett annyira. Nemcsak a saliba, de a pizzákra is tesznek krumplit. Van Reims-ben egy pizzéria, ahol már többször vacsiztunk, ott is az étlapon lévő pizzák kb. 70%-án van krumpli. A pizzán jobban ízlik a krumpli, de azt hiszem nem fogom forszírozni otthon a krumplis pizza bevezetését.
|
macaron |
Gondolom már sokan hallottak a macaronról, ami egy kis süti, a tésztája kicsit ragadós és gondolom sok benne a tojásfehérje, úgyhogy van egy kis habcsók beütése is, krémmel van töltve. Nagyon sokféle ízben lehet kapni, és a különböző ízek különböző színekkel párosulnak. A pisztáciás például zöld, az epres pirosas, a csokis barna. Annyira nem szerelmesedtem bele, de azért néha megkívánom, meg az ára is azért visszatart attól, hogy mindennap macaront egyek. Lyonban ettünk bazsalikomos-epreset, az például nagyon ízlett.
|
Éclair au chocholat |
Ha már az édességekről van szó, van még egy süti, amit eléggé szeretek, ez az éclair. Általában csokis és kávés ízben lehet kapni, és olyan íze van, mint a képviselő fánknak, belül krémmel van töltve. Ezt a képet a suliban csináltam, egyik nap ilyet is lehetett választani desszertként. De amit a pékségben vettem, az fincsibb volt, mint a sulis, mert abban igazi csokis krém volt, nem puding, mint a menzásban.
|
Szintén menzás fotó: rántott hal, ratatouille-jal és kuszkusszal |
Nem tudom hányan látták közületek a L'ecsó című animációs filmet. Ennek a mesének az eredeti címe Ratatouille, de a magyar fordítás sem áll messze az eredetitől. (Amúgy Remy el is készíti ezt az ételt a mesében:).) A ratatouille egy lecsószerű étel, amit a franciák magában és köretként is esznek. Annyi a különbség, hogy cukkinit is tesznek bele. Finom, majd szerzek egy receptet, hogy kipróbáljam én is.
|
egy párizsi sajtbolt kirakata |
|
Első reggelim, kétféle sajt, baguette és paradicsom + a párizsos bögrém :) |
Zárásképp pedig következzenek a sajtok, amik itt külön fogásként szerepelnek az étlapon. A menzán is lehet mindig legalább kétféle sajtból választani, mi általában előételként esszük, de a franciák akár zárásként/"desszertként" is fogyasztják. Az első egyedül töltött reggelin én is sajtot ettem, hogy megadjam a módját. Bár a franciák nem nagyon esznek ilyesmit reggelire. Legtöbbször édeset esznek, ha jól tudom. A hotelekben is édeset adnak reggelire: croissant-t, pain au chocolat-t (csokival töltött péksütit), lekvárt és baguette-et. Ja és ha esetleg van is valami sós, mondjuk sajt, akkor sincs hozzá zöldség. Lyonban például a díszítésnek szánt paradicsomot loptam el, hogy legyen valami zöldség a szenyómhoz.
Még van jó pár kép a tarsolyomban, úgyhogy ha lesz időm, akkor írok még a kajákról.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése